Leg med mad og smag / Mix en trylledrik

Mix en trylledrik til eftermiddagen

Man kan starte mange steder, for at vække børns interesse for mad og ingredienser.
 
Lad fx barnet/børnene mixe det I skal drikke - (evt. ud fra råvarer de voksne godkender) børn holder af at lave trylledrik. Det kunne være mix af de juicer, saft og frugt I har, evt. med kanel, sirup, vanilje og måske en frossen grøn bønne som isterning.
Se mere her
 

Trylledrik - kan meget mere end være for sjov

Lad barnet/børnene mixe det I skal drikke til eftermiddagshyggen
 
Børn synes det er sjovt at lave trylledrik, punktum:)
Husker du de meget "lækre ting" du selv mixede af spiselige og uspiselige ting da du var barn? Jeg husker specielt pafumen af hybenrosebladene, som blev gjort smukkere med andre blomster, (og som lugtede fælt efter et par dage). 
 
Det kunne være mix af de juicer, saft og frugt I har, evt med kanel, sirup, vanilje og en frossen grøn bønne som isterning.
Måske den voksne finder sjove glas frem og er assistent, mens barnet/børnene styrrer trylledrikken (evt. ud fra råvarer de voksne godkender).
 
Jeg vil anbefale at dele ingredienserne op i 3 kategorier: rød, gul og grøn (som en lysregulering).
Grøn = "Gi den gas" - fx vand, juice, mælk, soyamælk, frugt
Gul = "Ikke så meget" - fx honning, sukker, lakrids, cacao, mel, gryn, græskarkærner, rosiner, persille
Rød = "Kun meget lidt" Fx krydderier, meget bitre eller sure ting
 
Både det at mixe trylledrik og at opdele i tre kategorier, kan også lære børnene om ingredienser generelt. Hvad bruger man med varsomhed, fordi de har en kraftig indflydelse, og hvad kan bruges i rå mængder. 
Dette er en meget vigtig lære, for at blive god til, at lave mad, uden at være bundet til en opskrift, og til at kunne "redde" et måltid med fx krydderier. Foruden viden om hvad der passer rigtig godt sammen - efter personlig smag.
 
 
Først skulle der lige bygges et tårn af de "røde" ingredienser:)
Så bliver der mixet konsentreret.
"Hvad putter du i Philip?" - "Nåee det der hindbær" - og så kommer det også i Jonathans trylledrik. Det er helt ok for de fleste børn, at se hvad andre gør, og så gøre det samme selv. 
Når jeg, i undersøgelser, har spurgt børn, om det at abe efter, er det meget selvfølgeligt for dem, og bestemt ikke negativt.  Det er en ret vigtig kilde, til at opbygge viden og kompetencer. (Deltagelse og udøvelse, formel/regler og improvisation).
Både det at prøve selv, men også at være med i køkkenet og se hvad mor, far eller storebror laver, lærer børn meget af. Så det er bare endnu en grund til at være sammen i køkkenet og i madlavningen;)
 

Mor skal naturligvis smage trylledrikken

 
 
Du kan også - udover sjov og hygge - få meget viden om dit barns lyst til at prøve nye ting men også om deres smagspræferencer.

Og ja - der bliver lidt rod - men det kan man jo også være fælles om.

Børn synes, at de er meget mere med, hvis de både er med til det sjove og det grove.
 
Copyright and IP (intellectual property) Charite Nielsen - Køkkendate - All Rights Reserved  | charite@grapeland.dk