Tilbage
Mayonnaise
Mayonnaise
Mayonnaise

Mayonnaise

Jespers opskrift - virker altid:)
Prøv også at bytte æggeblommer ud med Aquafaba - væske fra kikærter!

Ingredienser

1 bæger pasteuriserede æggeblommer (2 blommer) eller 2-3 spsk. Aquafaba
2-2½ dl olie: jeg bruger en god spansk oliven olie lavet på Arbequines oliven - en uden for megen "grøn" smag, men man kan også bruge vindruekærneolie, vigtigst er det at bruge en olie der ikke gør maden bitter. da det giver den bedste smag.
Hvis du bruger vindruekærne olie, tIlsæt da gerne op til ½ dl. rapsolie eller olivenolie til sidst – det giver også en flot farve
2-3 tsk. hvidvinseddike/æbleeddike citronsaft kan også bruges
Salt

Aquafaba er den geleagtige væske der kommer når man koger kikærter, eller som er i glasset eller dåsen når du køber dem færdigkogte.
Jeg har læst mig til – ikke prøvet det endnu – at man ikke må løfte låget under kogningen, ikke fjerne skum, at man skal koge det rimelig hårdt – ikke simre – og at man skal lade det køle af med låg på. Hvis væsken ikke er tyk, kan man koge den ind.

Instruktioner

Noget af det allervigtigste er, at alle ingredienser har samme temperatur!!!
Tag gerne tingene frem og stil på køkkenbordet et par timer inden du skal lave mayonnaise.

Æggeblommer, salt og 2 tsk. eddike/citronsaft piskes rigtig godt igennem med en hånd mikser (vigtigt). Under omrøring (mellem hastighed) hældes meget lidt (ca. 2 spsk.) olie i, i en tynd stråle. Pisk godt igennem og gentag med lidt mere olie hver gang. Når den første dl. olie er pisket ind i mayonnaisen, og den langsomt begynder at tykne, hældes resten af olien i, stadig i en tynd stråle under omrøring ved middel hastighed. Hold gerne pauser hvor der piskes godt igennem.
Bliv ved at tilsætte olie til du har den konsistens du ønsker – den bliver tykkere og tykkere. (man kan altid tilsætte lidt vand, hvis den er for tyk til fx den dip du vil lave).
Smag til med eddike/citronsaft og salt.

Gi’ den gas med hvidløg, chili, safran, krydderurter eller hvad du nu har lyst til.
Copyright and IP (intellectual property) Charite Nielsen - Køkkendate - All Rights Reserved  | charite@grapeland.dk